Historien om Président och Lactalis

Allt tog sin början 1933, då André Besnier grundade “Société Laitière de Laval A. Besnier et Cie” i Laval, Frankrike.
Redan den första dagen producerade han 17 camembertostar från 35 liter mjölk.

Tyvärr avlider André Besnier plötsigt 1955 och hans då 27-åriga son, Michel Besnier, tar över företaget.

1961 byter företaget namn till Société Laitière Besnier. Nu förpackas pastöriserad mjölk i kartonger och 1968 lanserades Président Camembert.

Från 1970-talet sker den främsta tillväxten genom uppköp av mejerier och andra företag och 1985 når företaget positionen som Frankrikes största tillverkare av smör!

För att få ett namn som är mer internationellt väljer företaget att byta namn till Lactalis Group 1999.

År 2000 avlider Michel Besnier och hans son Emmanuel Besnier tar över Lactalis.

Varumärket Président är marknadsledare på den franska marknaden för mejeriprodukter

Genom hela 00-talet fortsätter Lactalis sin tillväxt genom att förvärva bl a:

  • Italiens ledande ostproducent Galbani (2006)
  • Den italienska mjölkproducenten Parmalat (2011)
  • Skånemejerier (marknadsledande inom färsk mjölk i södra Sverige) (2013)
  • Lindahls (marknadsledare i Sverige, Norge och Finland på turkisk och grekisk inspirerad yoghurt)

Idag:
Lactalis är fortfarande familjeägt och är det största mejeriföretaget i Europa.

• Över 240 mejerier över hela världen
• Omsättning för 2017: 18,4 miljarder €
• 80 000 medarbetare i 85 länder på fem kontinenter

Över en miljon camembert produceras varje dag av Lactalis och de största märkena är Président och Galbani.

Bland ostarna från Frankrike finns både lokala ostar från små gårdsmejerier och nyutvecklade ostar från moderna mejerier. Faktiskt är Lactalis världens största producent av AOP-ostar, alltså lokalt ursprungsskyddade traditionella ostar.

Hanna

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.